Uit voorraad leverbaar!
Gratis verzending!
Goede prijs-kwaliteitverhouding!
Persoonlijke service en advies!

Zwevend of staand, welk tv-meubel kies je?

Wanneer je van plan bent om een nieuw tv-meubel aan te schaffen, dan zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Hierbij kun je denken aan de juiste breedte en diepte en welke kleur het beste bij de rest van je interieur past. Daarnaast moet je bedenken of je voor een zwevend of staand tv-meubel gaat. Om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze hebben we hieronder de voor- en nadelen van zowel staande tv-meubels als zwevende tv-meubels op een rijtje gezet.

Zwevend tv-meubel

Wat zijn de voordelen van een zwevend tv-meubel?

 • Ze zijn ruimtebesparend. Zwevende tv-meubels worden aan de wand bevestigd, waardoor je geen vloeroppervlak kwijt bent. Dit maakt een zwevend tv-meubel een uitstekende oplossing voor kleinere woonkamers.
 • Schoonmaken is makkelijker. Omdat een zwevend tv-meubel los van de vloer staat, is stofzuigen en dweilen onder het meubel aanzienlijk eenvoudiger.
 • Je kunt zelf de juiste hoogte bepalen. Of je je televisie nu aan de wand bevestigd of op het tv-meubel neerzet, je hebt alle vrijheid met betrekking tot de hoogte waarop je een zwevend-tv-meubel monteert.

Wat zijn de nadelen van een zwevend tv-meubel?

 • Niet alle wanden zijn geschikt om het gewicht van een zwevend tv-meubel te dragen. Je moet niet alleen rekening houden met het gewicht van het tv-meubel zelf, maar ook met de televisie en alles wat je in het tv-meubel wilt opbergen.
 • De montage vereist meer tijd en moeite. Het is in elk geval aan te raden om een zwevend tv-meubel met zijn tweeën op te hangen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat het tv-meubel waterpas hangt en dat het netjes aansluit op de wand.
 • Een zwevend tv-meubel is lastiger om te verplaatsen. Vraag jezelf af of je je nieuwe tv-meubel wel echt voor een langere tijd op één plek wilt hebben. Als je met enige regelmaat je interieur helemaal omgooit, dan is het wellicht praktischer om voor een staand tv-meubel te gaan dat je gemakkelijk kunt verschuiven.

Staand tv-meubel

Wat zijn de voordelen van een staand tv-meubel?

 • Een staand tv-meubel is makkelijk te verplaatsen. In tegenstelling tot bij een zwevend tv-meubel zit je niet vast aan een bepaalde opstelling. Dat biedt uitkomst wanneer je je inrichting wilt veranderen.
 • Je hoeft geen rekening te houden met de wand. Een staand tv-meubel zet je gewoon op de vloer neer. Je hoeft dus niet uit te zoeken of je muur wel geschikt is om een zwaar object aan te hangen.
 • Geen gedoe met monteren. Boren, pluggen indraaien en controleren of het tv-meubel wel waterpas hangt is allemaal niet nodig. Daarnaast zijn kabels en snoeren met een staand tv-meubel makkelijker weg te werken.

Wat zijn de nadelen van een staand tv-meubel?

 • Je moet inleveren op vloeroppervlak. Hoewel een tv-meubel niet heel veel ruimte in beslag hoeft te nemen, kunnen die paar vierkante meters die je kwijt bent wel een nadeel zijn in kleinere woonkamers.
 • Je kunt de hoogte niet aanpassen. Tenzij je ervoor kiest om je televisie aan de muur te bevestigen, zit je vast aan de hoogte van een staand tv-meubel. Natuurlijk zijn staande tv-meubels in alle denkbare hoogtes verkrijgbaar, maar als je op een gegeven moment een nieuwe televisie in een ander formaat aanschaft kan het nog weleens voorkomen dat deze te hoog of juist te laag staat.
 • Onder het tv-meubel schoonmaken is wat lastiger. Afhankelijk van het soort onderstel kan stofzuigen en dweilen onder het tv-meubel wat meer moeite kosten.

Tot slot

Kun je wel wat deskundig advies gebruiken bij het uitzoeken van een nieuw tv-meubel? Neem dan gerust contact op met Tv-kast.nl of kom eens op afspraak langs in onze showroom in Amsterdam. Dat is meteen een mooie gelegenheid om onze stijlvolle collecties van dichtbij te bewonderen.


Bekijk al onze zwevende tv-meubels

Bekijk al onze staande tv-meubels